6 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre alegerile din Romania

Ultimele stiri din comunitatea Radio de Vis

Noutati
6 lucruri pe care trebuie sa le stiti despre alegerile din Romania

Intrucat este important sa fim informati cu privire la deciziile pe care le putem lua pentru a-i alege pe cei care ne conduc tara, am decis sa discutam pe blog despre cateva lucruri pe care fiecare tanar trebuie sa le stie despre alegerile din Romania.

  • In primul rand, prin alegeri se stabilesc: primarii, consilierii locali sau judeteni, deputatii, senatorii si Presedintele Romaniei.
  • Campania electorala incepe imediat dupa ce s-a anuntat oficial cand vor avea loc alegerile si trebuie sa se incheie cu doua zile inainte de alegeri pentru ca oamenii sa reflecteze la tot ce au aflat despre candidate.
  • Candidatii trebuie sa fie cetateni romani, cu drept de vot si domiciliu in tara, pot face parte din partide politice sau sunt candidate independenti sustinuti de un numar suficient de alegatori.
  • In Romania, votul este universal, egal, secret si liber exprimat.
  • Sectiile de votare sunt locuri special amenajate, in general in spatiile institutiilor publice, unde se poate vota. Acestea au cabine de votare pentru a se asigura secretul votului. Fiecare alegator primeste buletinul de vot si o stampila. In buletinul de vot sunt trecuti toti candidatii, iar prin aplicarea stampilei pe care scrie votat in patrulaterul unde este tiparit numele unui candidat, alegatorul isi da votul pentru acesta. Buletinele de vot stampilate sunt impaturite si introduse in urne.
  • Alegerile au loc intr-o singura zi, care poate fi numai duminica.

Sursa foto: freepik.com

Asculta
Pauza de cultura

Pauza de cultura

Materiale despre arta si cultura

Coordonator proiect
Asculta

Radio DeVis

Radio DeVis

Featured image